EMDR

Het kan gebeuren dat je kind iets heel naars heeft meegemaakt. Te denken valt aan een ongeluk, een overlijden, seksueel misbruik, mishandeling of gepest worden.  

Als je kind zoiets naars heeft meegemaakt, kan het gebeuren dat je kind last heeft van flashbacks: hij of zij ziet de plaatjes van de nare gebeurtenissen weer voor zich, bijvoorbeeld als het stil is in de klas of als hij of zij net in bed ligt. Ook kan het zijn dat je kind schrikachtig en bang is en bepaalde situaties vermijdt of je kind wil heel dichtbij zijn of haar ouders zijn en vindt het moeilijk om alleen gelaten te worden. Je kind heeft misschien last van slaapproblemen of van lichamelijke klachten als buik- en hoofdpijn. Concentreren op school kan lastig zijn en je kind laat vaak gedragsproblemen zien: hij of zij klaagt over somberheid, is vaak verdrietig of juist snel boos.

Dit soort klachten kan bij iedereen voorkomen die iets naars heeft meegemaakt, maar het kan zo zijn dat deze klachten niet overgaan of op een veel later tijdstip opeens heel heftig worden. In die gevallen is het belangrijk om te kiezen voor traumabehandeling.

EMDR is daarvoor een populaire behandelmethode, die ingezet wordt bij trauma’s en angsten. 
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing.

Door de EMDR worden deze herinneringen verwerkt en verminderen de klachten, waardoor je kind weer verder kan, zonder dat hij of zij steeds belemmerd wordt door de klachten. 

EMDR is bedoeld voor kinderen en adolescenten, die na het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen, traumagerelateerde klachten hebben ontwikkeld. EMDR kan ingezet worden bij kinderen vanaf twee jaar. 

Gemiddeld zijn 1-3 EMDR-sessies na een eenmalige traumatische gebeurtenis nodig. Bij chronische traumatisering duurt de EMDR-behandeling (veel) langer en is het aantal sessies afhankelijk van de complexiteit van het trauma.

Belangrijk om op te merken, is dat het wel of niet inzetten van EMDR-behandeling wordt bepaald door de therapeut. In sommige gevallen is het raadzaam om een andere vorm van behandeling in te zetten. Dit gebeurt in overleg.

De medewerkers van de Kinderpraktijk die EMDR-behandelingen uitvoeren hebben de opleiding gevolg bij het ACT-EMDR Centrum, deze opleiding is geaccrediteerd (NIP/NVO). Het opleidingsinstituut staat in het Register Kort Beroepsonderwijs (CRKB) geregistreerd als een erkende instelling volgens de Europese BTW-richtlijn.

Aanmelden
Share by: